Thursday, 6 February 2014

Kerosakan Yang Sering Berlaku (Engine Mounting & Suspension)

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera


      Berikut merupakan kerosakan yang sering berlaku pada civic fd


1) Engine Mounting


   a. Engine Side (hydraulic)

          - simptom dia bila jatuh lubang @ lalu garisan kuning @ jalan x rata @ jalan batu2, bergegar kuat dashboard dan terasa macam nak jatuh enjin, sangat-sangat sakit hati bagi pemandu yang alaminya
          - cara nak cek tengok mounting dah pecah @ bocor @ rapat
          - sebab rosak dah sampai masa atau kerap lalu jalan x rata
          - tukar baru cost dalam RM500++

   b. Gearbox side

          - simptom dia bergegar enjin walaupun dalam keadaan idling @ bunyi kelakak masa buat penukaran gear @ nampak pecah
         - sebab rosak sama kes engine side
         - tukar baru dalam RM350-RM450

2) Suspension


   a. Absorber

          - simptom dia bila naik bonggol absorber x main, lalu garisan kuning bergegar, masuk lubang bergegar dll sebab keras @ terlalu lembut sehingga bergesel daun pisang bila naik ramai @ bergoyang bila bawa laju
          - kalau lembut selalunya ada leaking, boleh inject minyak dan tukar seal cost dalam RM200-RM400 untuk 4batang
          - kalau keras biasanya shaft dia dah mati, repair cost dalam RM250-RM300 depan dan belakang RM200-RM250, tukar shaft baru, seal baru, minyak baru, housing still pakai housing lama, lebih jimat daripada tukar baru yang memakan cost RM450 sebatang


   b. Absorber Mounting

           - simptom dia ada bunyi kelekuk2 bila lalu garisan kuning, jalan x rata, lubang dll, bunyi besi belaga besi, lepas tu pusing stereng rasa ringan dari keadaan biasa, alignment x sekata walaupun berulang kali buat
           - boleh periksa tengok absorber mounting pecah ke x, getah koyak atau pecah nampak serpihan getah
           - tukar baru 1set kiri kanan dalam RM300-RM400, wajib tukar kiri kanan walaupun sebelah saja rosak






54 comments:

  1. Ni yang paling mmbantu...mslh y sedang dihadapi..tq otai...

    ReplyDelete
  2. Ni yang paling mmbantu...mslh y sedang dihadapi..tq otai...

    ReplyDelete
  3. salam bro. nak kepastian. barang kat sini ori tak rase2?
    http://www.mudah.my/Honda+civic+fd+1+8+2+0+front+absorber+yr+06+12-22696131.htm

    ReplyDelete
  4. Salam bos.. haritu sy ada tukar absober kt satu kdai ni .. tpi sy tgk die ade buat satu absober mounting jadi mcm terburai ..lps tu die rilex je pasang balik ... dh siap pasang pe suma ade pulak bunyi kelekuk kelekuk kt blah tayar blah driver ... ape mslh die bos ??? klw langgar lubang je mst rase lari ...

    ReplyDelete
  5. Salam bos.. haritu sy ada tukar absober kt satu kdai ni .. tpi sy tgk die ade buat satu absober mounting jadi mcm terburai ..lps tu die rilex je pasang balik ... dh siap pasang pe suma ade pulak bunyi kelekuk kelekuk kt blah tayar blah driver ... ape mslh die bos ??? klw langgar lubang je mst rase lari ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. fd memang terburai bearing kalau dah buka absorber.. saya sebagai mekanik absorber, selalu berhati-hati supaya tak terburai. mounting absorber wajib tukar semasa replace absorber. bearing kalau dah kasar kalau perlu tukar kena tukar

      Delete
  6. The best bro..penerangan mcm ni yg sy cari sejak pki fd...singgah penang kne roger otai faizal kite ni.nk menuntut ilmu fd lg...kad dh bg kt semua.haha

    ReplyDelete
  7. sori kawan2...xsempat nk blog...mntak tlg kwan2 join grup fb FM AUTO GARAGE

    0143687805
    whatsapp 0135883260

    ReplyDelete
  8. Salam bro faizal..sy pny fd (2006) ada semput2 skit bila bwk below 80km @ 2000rpm. Semput tu hilang bila above speed td.pegi scan, tp x detect plak any prob kt engine/electrical.mohon pencerahan..putra

    ReplyDelete
  9. As salam.. Bro.. nk tny.. sy pkai civic fd 1.8 taun 2009.. Nk tanya ya bro..

    Symptom 1 : Bila nk jln.. gear dr R to D ada bunyi Kelakak kt gearbox rsanya.. Bunyi tu sntiasa brlaku bila pnukaran gear dr R ke D brlaku..

    Symptom 2 : Ada bunyi "tuk tuk tuk tuk tuk" bila nk start jln.. bunyi plg ketara skali bile 0-10kmh.. bunyi cm dkt area acond compressor..

    Symptom 3 : Ada free skit kt stereng..

    Symptom 4 : Bunyi WoooooOOOOOOOOOOOO bila jln.. mkin laju mkin kuat bunyi tu..

    Hrp jasa dr anda bro.. Terima Kasih

    ReplyDelete
  10. razdiansah bassri bleh wasap sy 0135883260

    ReplyDelete
  11. Salam bro....recommend la bengkel honda ug berpatotan dan servis yg bgs....sy bru amik civic 1.8 2 minggu lps....byk brg kena tukar....

    ReplyDelete
  12. salam..satu persoalan, kereta saya ada bunyi mcm motor running kuat sebelah driver "krruukk" dalam dashbord dalam beberapa saat waktu nak start enjin first key n kekadang waktu pemanduan ....minta pencerahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya auto tensioner bunyi tu...tlg wasap saya 0135883260

      Delete
  13. Bro Firdaus Omar...saya baru kne aritu. Bearing problem

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...saya juga ada madalah sama...bearing apa yang tuan maksudkan tu?

      Delete
  14. Bro Firdaus Omar...saya baru kne aritu. Bearing problem

    ReplyDelete
  15. Assalam bro.. masalah sivic saya enjin bergegar masa dihidupkan. Bila enjin dah panas dan kereta bergerak gegeran hilang. Adakah sebab mounting atau sebab lain? Kos tukar mounting tu utk barang original ke bro? Area selangor / KL mana boleh dpt sparepart murah? Tq bro.. Adi

    ReplyDelete
    Replies
    1. adi sila wasap saya 0135883260...t saya bg location bengkel sy di selayang

      Delete
  16. Salam admin..tyr dpn sebelah depan kanan lbih berat bile dipusingkn...adekah disebabkn bearing..tq admin

    ReplyDelete
  17. Salam smua.. dapatkan engine mounting civic fd dgn hrga berpatutan..
    - engine mountg
    - absober mountg
    - brake pad nisin honda
    Jom singgah sini

    http://ow.ly/T6tzz

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy kena masalah sama jgk boleh tak bg advise masalah kereta awk dah setel ke tak??

      Delete
  18. Salam admin.. Sy brhajat nk beli keta civic fd 1.8 secondhand bln dpn.. Ape yg sy perlu tahu & apa yg sy perlu check nnti supaya sy puas hati.. Harap bro faizal dpt bantu sy supaya sy x nyesal di kemudian hari..tq 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alang-alang nk beli fd 2ndhand, better beli fd2..fd 1.8 engine kecil, spek kurang memuaskan. Mntainance lebih kurang je. Then FD1 kbnykan review yg saya buat mmg bnyk problem.

      FD1 market price yg saya tgk kt mudah.my RM5xk utk tahun 2006. If tmbah duit sikit dlm RM60k dah boleh dpt FD2. Engine mantap, fuel consmption sgt puas hati.

      Tapi kalau nk kereta fdtahun 2010 ke atas, boleh la ambil fd1.8 due to budget ke apa. pilihan di tangan kita. :)

      Delete
  19. jawab ler kat sini, orang lain boleh juga berkongsi pengetahuan..

    ReplyDelete
  20. jawab ler kat sini, orang lain boleh juga berkongsi pengetahuan..

    ReplyDelete
  21. saya ada mounting engine yg atas tu( sebelah kanan dkt stereng ) masih elok nk tolak murah2 call 0194287725

    ReplyDelete
  22. Kalu tayar still tarik ke kiri... Padahal dah wat alingment..kalu nak test die lari ke x.. Masa lepas steering & tekan minyak di akan lari.. Tp bile lepas steeribg & xtekan minyak die ok... Masalah mounting ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rse masalah lower arm.. bush dekat lower arm pecah akan jd mcm tu..

      Delete
    2. Rse masalah lower arm.. bush dekat lower arm pecah akan jd mcm tu..

      Delete
  23. Kalu tayar still tarik ke kiri... Padahal dah wat alingment..kalu nak test die lari ke x.. Masa lepas steering & tekan minyak di akan lari.. Tp bile lepas steeribg & xtekan minyak die ok... Masalah mounting ke?

    ReplyDelete
  24. Salam.engine sy ada masalah bunyi kasar. Fd 1.8. Masalah apa ye ?

    ReplyDelete
  25. salam bro....nak tanye sye ade civic 1.8 2007....masalah tiap2 pagi masalah strat enjen pastu ttba enjen mati.....indication kuar kat meter VSA n check enjen....dah pergi honda centre check diaorng tukar fuel strainer spark plug dgn auto gear minyak.....

    ReplyDelete
  26. FD2..2009.. tayar belakang sekejap makan dalam...bengkel tyr kata masalah biasa fd.. mesti tukar "tulang anjing" jos dalam 280 sebatang baru chamber boleh laras... minta pencerahan bro... tq

    ReplyDelete
  27. FD2..2009.. tayar belakang sekejap makan dalam...bengkel tyr kata masalah biasa fd.. mesti tukar "tulang anjing" jos dalam 280 sebatang baru chamber boleh laras... minta pencerahan bro... tq

    ReplyDelete
  28. assalammualaikum bos,saya belum pakai fd tapi mcm bercadang nk cuba masuk loan tahun depan..sekrg ni ada 2 pilihan inspira@fd harga lebih kurang je yg second..saya perlukan cadangan tuan2 samaada 1.8@2.0 dan masalah yg selalu dihadapi dgn fd terpakai..terima kasih.

    ReplyDelete
  29. assalammualaikum bos,saya belum pakai fd tapi mcm bercadang nk cuba masuk loan tahun depan..sekrg ni ada 2 pilihan inspira@fd harga lebih kurang je yg second..saya perlukan cadangan tuan2 samaada 1.8@2.0 dan masalah yg selalu dihadapi dgn fd terpakai..terima kasih.

    ReplyDelete
  30. Salam bos..nk tye..fd 1.8 thon 2008 mmg kuat myk ke..ke kete sy je pblm tu

    ReplyDelete
  31. salam otai2 semua....sya ingin mintak pendapat..sya bercadang nk beli fd 1.8 tahun 2008 mileage bawah 90k..harga 47k..cmne bro ok ke x?

    pastu sya nk tye ape kemungkinan common prob akn jadi pd kereta tu nt..sya ade jugak survey2 katenye common prob pada fd ni brake, mounting and absober...

    atau ade sape2 kat sini ade cdgn or nk jual kete kat sya?
    hehehe tq guys..

    ReplyDelete
  32. salam otai2 fd..antara fd1 ngn fd2..mne yg leby senang nk jaga mentenan n kos repay leby murah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak tahu nak cakap sebab tak pernah pakai FD1. Saya pakai FD2 sejak 2011 lagi. so far dah 3 kali tukar bearing, engine mounting dgn gearbox mounting baru tukar. absorber dgn lower arm bush baru tukar jgk. tak susah pun nak jaga bila kita dah tahu perangai kereta kita. semua yg saya tukar tu tak bermakna FD2 ni kereta yang bermasalah, kereta mana yang tak perlu repair kan? ongkosnya perlu prepare untuk layan kerenah kerenah.

      Delete
  33. assalamualaikum. mohon tolong. kereta saya slepas buat alligment pun kreta saya asyk lari ke kanan. tak straight. (FD2.0)

    ReplyDelete
  34. lagi satu masalah,bearing tayar..kerap sgt rosak..dah la mahal..

    ReplyDelete
  35. Salam tuan. Sya pakai honda city 2007. Masalahnya bila enjin dh panas, semasa tekan minyak ada mcm bunyi loceng kt enjine( bunyi mcm besi berlaga) Tapi semasa berhenti dan tekan padel minyak tidak ada pulak bunyi tu. Apa masalahnya tuan.

    ReplyDelete
  36. Salam tuan. Sya pakai honda city 2007. Masalahnya bila enjin dh panas, semasa tekan minyak ada mcm bunyi loceng kt enjine( bunyi mcm besi berlaga) Tapi semasa berhenti dan tekan padel minyak tidak ada pulak bunyi tu. Apa masalahnya tuan.

    ReplyDelete
  37. Salam tuan,sy pki fd 2016,bli 2nd..ade x kengkwn yg alami masalah apabila berhenti n nak tutup enjin kunci lekat xboleh cabut.pastu brek akan jd lekat..tggu jap start smule n undur ke blkg siket tarik handbreak baru bole cabut kuncinya..stress btul..kdg2 ok n kdg2 jd cmtu..bole tuan detect prob tu?

    ReplyDelete
  38. Baru bercadang nak beli fd.. tgk ke masalah2 yg sama gini,trus tawar hati.. Alang2 beli,biar puas hati.. campur2 kos baiki,sama mcm beli kete baru,baik beli kete baru.. :'-(

    ReplyDelete